Elméleti alapozás

A Java-nyelv rövid története és komponensei

 

Bevezetés

JRE - Java Runtime Environment - Java futási környezet

JVM - Java Virtual Machine - Java virtuális gép

JDK - Java Development Kit - Java fejlesztőkészlet

A Java-nyelvhez kapcsolódó rövidítések

 

Bevezetés

 

A legendák szerint a Java elnevezés a rengeteg, a nyelv fejlesztése közben elfogyasztott, Java-szigetéről származó kávéadagtól származik (James Gosling - a Java fejlesztési csapat vezetője)...

 

www.informatika-programozas.hu

www.informatika-programozas.hu

Igazi programozói humor!

 

Ebből következően nem véletlen, hogy a nyelv első, legelterjedtebb szimbóluma a gőzölgő kávéscsésze lett:

 

www.informatika-programozas.hu - Java

 

Első 1.0 verzióját 1996-os publikációval (final release) a Sun MicroSystems alkotta meg, amely céget, vele az összes Java-szabadalmat 2009-ben felvásárolta az Oracle 7,4 milliárd dollárért. Érdemes tehát programozási nyelveket alkotni! A nyelv közvetlen ősei a C és C++ programozási nyelvek voltak.

 

A Java-verziók hivatalos megjelenése:

A nyelv fejlesztésének aktuális folyamatairól az openjdk.java.net címen tájékozódhatunk.

 

A nyelv kezdeti célja háztartási eszközök "okossá" tétele volt. Ebből a szempontból a tervezett nyelvnek a következő tulajdonságokkal kellett rendelkeznie:

Az Internet robbanásszerű fejlődésével azonban 1995-96 tájékán a Java fejlődése új, nem várt irányt vett. A nyelv nyújtotta lehetőségekkel ugyanis aktívvá-interaktívvá lehetett tenni az addig teljesen passzív internetes böngészőket (Java applet). A Java voltaképpen emiatt terjedt el villámgyors sebességgel annak ellenére, hogy ezen funkcionalitása ma már idejétmúlt technológia. Végeredményben ma már több milliárd eszköz futtat valamilyen szintű Java-kódot.

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Egyes szakkönyvek komponens szó alatt a megírt, de később újrafelhasználható kódot értik. A magam részéről ezt a kissé szűkített meghatározást nem követem és a szót általánosabb összetevő értelemben használom. Valójában ez sem elég az alábbi szoftverek meghatározására. A Java-nyelv komponensei rendkívül összetett, önálló működésre képes szoftverrendszerek. Mindegyikük az emberi elme egy-egy nagyléptékű alkotása.

 

JRE - Java Runtime Environment - Java futási környezet

 

Ahhoz, hogy egyáltalán hozzáférhessünk a Javához, először ezt a szoftverkörnyezetet kell feltelepítenünk. Hivatalos forrása: www.oracle.com.

 

www.informatika-programozas.hu

Forrás - Source: www.oracle.com

 

A telepítés platform-, és operációs rendszerfüggő, a számunkra megfelelőt előzetesen nekünk kell kiválasztani. A szokásos telepítés után a Java-környezetet a JVM futtatja.

 

JVM - Java Virtual Machine - Java virtuális gép

 

A Java virtuális gép egy szoftverréteg az operációs rendszer és a Java-alkalmazás között. Célja a Java-alkalmazás ellenőrzött, biztonságos futtatása, voltaképpen egy további, mini operációs rendszer (amely természetesen nem veszi át az alatta lévő operációs rendszer feladatait). Szoftverügyileg nézve a JVM feladata a platformfüggetlen Java-bájtkódok optimális futtatása.

 

www.informatika-programozas.hu

Forrás - Source: A&K Java Akadémia

 

A teljes JVM-specifikáció könyvformátumban is publikálásra került "kék könyv" néven (blue book). (Itt jegyzem meg, hogy a blue book elnevezés amerikai környezetben általánosabb könyvtípust takar: lényegében nagyon sokféle, összefoglaló igényű könyvkiadásra ugyanezen elnevezést alkalmazzák.)

 

www.informatika-programozas.hu

 

Az Oracle által továbbfejlesztett Java virtuális gépet már Hotspot-nak hívják.

 

JDK - Java Development Kit - Java fejlesztőkészlet

 

Olyan szoftver-egységcsomag, amely mindent tartalmaz a Java-programok futtatásához, fordításához, hatékony fejlesztéséhez. Nevezik Java SE, Standard Edition Development Kit néven is. Fontos része az API - Application Programming Interface, amely egy előre megírt és szabadon felhasználható osztálykönyvtár a Java-programok objektumorientált fejlesztésére.

 

Nemcsak az Oracle biztosít JDK-környezetet, hanem más cégek is foglalkoznak ilyen jellegű fejlesztéssel, például NetBeans, Eclipse. A jelen honlap keretein belül mi az Eclipse-platformot fogjuk folyamatosan használni.

 

A Java-nyelvhez kapcsolódó rövidítések

 

www.informatika-programozas.hu

Forrás - Source: A&K Java Akadémia