Elméleti alapozás

A számítógép-vezérelt technológia

 

A technológia minden olyan műszaki találmány, megoldás, amely az emberi élet valamely oldalát, részét hivatott segíteni, jobbá tenni. (A technológia káros felhasználásaival, etikai vonatkozásaival a jelen honlapon nem foglalkozunk.) Igazán hasznos technológiai megoldások például:

Az informatika-alapú technológia a már meglévő műszaki megoldásokat teszi még hatékonyabbá, úgy is mondhatjuk, hogy intelligenssé:

www.informatika-programozas.hu

www.informatika-programozas.hu

www.informatika-programozas.hu

 

Mitől váltak intelligenssé a már meglévő technológiai megoldások?

Az ENIAC példájában láthatjuk, hogy nem volt szükség a világ összes meteorológiai adatának számbavételére, csakis azokra, amelyek a röppályát valamilyen módon befolyásolhatták. Ilyen és más tapasztalatok birtokában az emberiség megtanulta a való világ mind több és több eseményét (most már célirányosan) mérhetővé tenni, modellezni (azaz voltaképpen matematikai absztrakció alá vonni), más szóval a valóság egy-egy megragadott szeletét szimulálni, ezzel párhuzamosan pedig abban is sokat fejlődött, hogy milyen eszközökkel lehet mindezt a számítógép számára gyorsan feldolgozni (ez tette lehetővé a programozási nyelvek villámgyors fejlődését).

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

A számítógép-tudomány valójában túlnyomórészt a való élet sokféle területének szimulációja.

 

www.informatika-programozas.hu

 

www.informatika-programozas.hu

 

Miért lett manapság majdnem minden technológiai megoldás számítógép-vezérelt?

www.informatika-programozas.hu

 

A számítógépek tehát nem tesznek mást, mint érzékelők vagy más, a külvilággal kommunikáló egységek segítségével mintát vesznek a valóság egy adott szeletéről és ezt a beléjük táplált program szerint feldolgozzák. Valójában a bemeneti adatokat egy adott program utasításai szerint kimeneti adatokká alakítják át (Turing-elv).

 

Bemeneti adatok Program Kimeneti adatok

 

Ám a számítógépek nemcsak számolási (aritmetikai), hanem logikai egységet is tartalmaznak,  következésképpen nemcsak számolni tudnak, hanem dönteni is. Az úgynevezett logikai kapuk használata kulcsfontosságú momentum az algoritmusok végrehajtásában; nélkülük gyakorlatilag nincs algoritmus-végrehajtás, kizárólag gyors, matematikai számítás.

 

Vegyük észre a következőket: