Források és ajánlott irodalom

 

Bevezetés

Kaczur Sándor

Angster Erzsébet

Donald Knuth

Robert C. Martin

Joshua Bloch

Mala Gupta

Spring Framework

Hivatalos Java-dokumentáció

További hasznos oldalak

Programozók, akik megváltoztatták a világot

 

Bevezetés

 

Honlapom néhány fejezetében kódátemelést alkalmaztam, ezek forrásait természetesen ott, lokálisan pontosan megemlítem. Ebben a fejezetben azon további szerzőket szeretném felsorolni, akiknek munkái véleményem szerint a leghasznosabbak a Java-nyelv elsajátításához.

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi ajánlatok nem kezdőknek szólnak. Ezek nem szórakoztató jellegű tudományos könyvek, hanem szakkönyvek. Tanulmányozásuk csak megfelelő Java-alapozás után javasolt!

 

Kaczur Sándor (kaczursandor.hu)

 

Legelőször kell megemlítenem Kaczur tanár úr 2 (+1) kötetes munkáját, amely véleményem szerint magyar viszonylatban jelenleg a legjobb, legkidolgozottabb Java-oktatóanyag:

www.informatika-programozas.hu - Kaczur Sándor - Programozási alapok

www.informatika-programozas.hu - Kaczur Sándor - Programozási technológia

 

Bár módszertanom egy kissé más szakmai-pedagógiai irányt követ, sok, főként programozási ötletet merítettem belőlük. (Ez természetesen nem plágiumot, ebben az esetben közvetlen kódátemelést jelent, hanem egy ötlet esetleges "leprogramozhatóságát".)

Itt érdemes megemlíteni Kaczur tanár úr legújabb, 2016-os munkáját, címe: Programozás Java nyelven:

 

www.informatika-programozas.hu - Kaczur Sándor - Programozás Java-nyelven

 

Angster Erzsébet (4kor.hu)

 

Magyar viszonylatban talán a legtöbbet Angster Erzsébet tett a programozás színvonalának emeléséért. Könyveinek tematikája, vele nyelvezete pedagógiailag rendkívül átgondolt, ezért egyértelmű, könnyen érthető, így legjobb tudomásom szerint-, mindegyikük kötelező főiskolai-egyetemi tananyag. Érdemes megemlíteni a Java-nyelvhez kapcsolódó 2 régebbi munkáját:

www.informatika-programozas.hu - Angster Erzsébet - Objektumorientált tervezés és programozás, JAVA, 1. kötet

www.informatika-programozas.hu - Angster Erzsébet - Objektumorientált tervezés és programozás, JAVA, 2. kötet

 

Donald Knuth

 

Az 1938-ban született szerző a számítógép-tudósok 1. generációjához tartozik. Valójában ő és kortársai építették fel az informatika tudományát. A rengeteg kiadást megért, A számítógép-programozás művészete című többkötetes műve az informatikai szemlélet és oktatás szent bibliája. A legnagyobbak és legjobbak mind belőle tanultak, éppen ezért az ifjabb nemzedékeknek is érdemes megismerni.

 

www.informatika-programozas.hu - Donald Knuth - A számítógép-programozás művészete

 

Robert C. Martin

 

Az 1952-ben született szerző már a számítógép-tudósok 2. generációjához tartozik. Alapműnek számító könyvének címe: Tiszta kód (Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship). A könyv címe egyértelműen utal tartalmára: miképpen írhatunk olyan programkódot, amely egyaránt megfelel az írott és íratlan programozási szabványoknak, illetve belső szerkesztése olyan áttekinthető, "tiszta", hogy bárki számára évek múltán is érthető marad.

Ennek programozás-technikai szempontból nyilvánvalóan ezernyiféle, csak rengeteg tanulással elsajátítható momentuma van, ám egyértelmű, hogy a tiszta kódok írói már "átlátják a rendszert" és benne kreatívan képesek mozogni.

 

www.informatika-programozas.hu - Robert C. Martin - Tiszta kód

 

Joshua Bloch

 

A szerző Effective Java című, angol nyelvű munkája olyannyira Java-alapműnek számít, hogy tudok arról: jónéhány Java-programozó munkája során még több év után is fellapozza. Ez nem véletlen: Bloch James Gosling kollégájaként (ugye tudjuk, ki Gosling) a Sun Microsystems-nél aktív és felelős szerepet játszott jónéhány Java-kiadásban, ezért gyakorlatilag a Java társszerzőjeként is említhetjük. Ám elég csak Gosling, a könyv 1. kiadásával kapcsolatos méltatására utalnunk:

 

I sure wish I had this book ten years ago. Some might think that I don’t need any Java books, but I need this one.

 

James Gosling, fellow and vice president

Sun Microsystems, Inc., and inventor of the Java programming language

 

www.informatika-programozas.hu - Joshua Bloch - Effective Java

 

Mala Gupta

 

A magam részéről a Java-alapokat Mala Gupta (angol nyelvű) könyvéből tanultam meg, címe: OCA Java SE7 Certification Guide. (Pontosabban: ez volt az 1. könyv, amelyet alapozáskor átvettem.) A könyv tematikája a tudást hűen próbálja beállítani a szabványos Oracle JAVA SE (Standard Edition) vizsgához. Nyelvezete jól érthető, sokszor humoros, ám a vizsgakövetelmények nagy terjedelme és pontos követése miatt szakmai véleményem szerint kevés gyakorlati példát tartalmaz, mintegy "átfut" az anyagon, azonban első és általános áttekintésnek kiváló.

 

www.informatika-programozas.hu - Mala Gupta - OCA Java SE7 Certification Guide

 

Spring Framework

 

Webcím: https://spring.io/

A Rod Johnson programozó által megalkotott keretrendszer első (1v), 2004-as megalkotása óta a Spring egyre inkább elterjedtté vált a nyílt forráskódú, ezért legtöbbször szabadon elérhető, komplex Java-programozási környezetek között. Némely megoldása annyira okos és újszerű volt, hogy innovációs díjak elnyerése mellett sok programozási nagyvállalat is átvette és azóta szinte szabvánnyá dolgozta át. Manapság már a legtöbb makrocég ezt a keretrendszert használja (például EPAM Systems). Ismerete létkérdés a legtöbb Java-programozó számára.

 

www.informatika-programozas.hu - Spring Framework

 

Hivatalos Java-dokumentáció

 

Webcím: https://docs.oracle.com/en/

Természetesen nem feledkezhetünk el a Java, az Oracle által támogatott hivatalos dokumentációjáról sem.

 

További hasznos oldalak

Programozók, akik megváltoztatták a világot

 

Említsük meg azon programozókat is (csakis őket, ezért nincs a listában Steve Jobs vagy Bill Gates), akik állhatatos munkájukkal vagy kidolgozott ötleteikkel valamilyen módon hatottak (vagy hatni fognak) az informatika fejlődésére. A felsorolás rövid és listaszerű lesz, a nevekre és kulcsszavakra rákeresve a Neten kellő mennyiségű és minőségű információ áll rendelkezésre.

 

Simonyi Károly (Charles Simonyi)

Margaret Hamilton

Ken Thompson

Dennis Ritchie

Linus Torvalds

John Carmack

Larry Page

Sergey Brin

Jeff Dean

Demis Hassabis