Gyakorlati alapok II.

Filekezelés - bevezetés

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

Bevezetés

 

Elöljáróban szeretném jelezni, hogy a modern magyar nyelv a file = állomány szót egyre inkább használja angol eredeti, kiejtési formájában (fájl). Egy informatikusnak azonban a file eredeti, írott formája már annyira természetes, hogy a magam részéről ennél maradok. Ehhez hasonló megközelítéseket más szakmákban is láthatunk, gondolhatunk például a jogászi szaknyelv megannyi latin kifejezésére, amelyeket viszonylag gyakran használnak magyar szövegkörnyezetben is. (Sőt, rögtön tegyük is hozzá: megértésük része az általános műveltségnek.)

Ez a témakör alapjában véve tipikus IO-műveletegyüttes, amely az előző fejezetcsomagban (Bemenet - kimenet (alapszintű IO)) került ismertetésre. Az ok, amiért külön névvel és külön fejezetcsomagba szerkesztettem, a témakör kiemelt fontossága. Úgy vélem nincs komolyabb program, algoritmus valamilyen szintű filekezelés nélkül.

Természetesen a filekezelés szintén a Java-rendszer IO-csomagjában kapott helyet és az is bizonyos, hogy eléggé kényes, “veszélyes” műveletekről van szó. Veszélyesség alatt azt értem, hogy sok, a Java-rendszeren kívüli komponenssel kell együtt dolgozni, amelyet ezen okból a rendszer kötelezően lekezelendő kivételkezeléssel szabályoz (Kivételesen beszéljünk a kivételkezelésről című fejezetcsomag). Filekezeléses kódcsontvázunk tehát -importálva a szükséges csomagokat-, minimum így néz ki:

 

www.informatika-programozas.hu - Futtatható Java-kód!

 

 

 

 

 

 

 


import java.io.File;
import java.io.IOException;

public class Main {
public static void main(String[] args) throws IOException {

    }
}


Ebbe a futtatható, de nyilvánvalóan még semmit nem produkáló kódcsontvázba fogjuk filekezeléses műveleteinket illeszteni.

 

Kapcsolódó fejezetek