Gyakorlati alapok II.

A szoftverfejlesztés

 

Szerződés

 

Az előző fejezetben leírtak szerint megtörtént az igényfeltárás és elkészült a specifikáció, amelyet még a laikus megrendelő is tud értelmezni.

 

Ha a megrendelő szándékai komolyak és számára minden megfelelő, akkor következhet a megbízási szerződés aláírása. Bizonyos, hogy a programozási piacon nincs 2 azonos szerződés, de józanul felfogott önérdekből adódóan általában minden olyan elem szabályozását tartalmazza, amely később gondok forrása lehet:

Láthatjuk, hogy a "szoftverszerződés" milyen sok jogi vonatkozást tartalmaz, ezért előkészítése során nemcsak menedzserekre és szoftvermérnökökre, hanem jogászokra is szükség van.

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a szerződés bár rengeteg szakmai vonatkozást tartalmazhat, de mégis inkább polgárjogi és gazdasági szerződés.

 

Érdekesség: a program fejlesztése során a megrendelőnek könnyen jutnak eszébe további ötletek, amely előre beárazott projektnél növeli a programozási cég költségeit. Ezt a cégek további fizetési záradékokkal vagy egyéb korlátokkal igyekeznek kivédeni (például maximalizálják a specifikáció-változtatási lehetőségek számát).