Gyakorlati alapok II.

A szoftverfejlesztés

 

Az EULA

 

Létezik egy, a szoftverekkel kapcsolatos, speciális polgárjogi szerződés, amelyet az EULA névvel illetünk az End User License Agreement, azaz Végfelhasználói Liszencszerződés elnevezés miatt.

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Elolvasására és elfogadására rendszerint a program telepítésekor nyílik lehetősége a felhasználónak és a telepítés folytatása az EULA elfogadását jelenti.

 

Az EULA voltaképpen egy félig bianco-szerződés, tehát olyan megállapodás, amely kizárólag azon előre nem látható felhasználóval köttetett, aki a programot használni szeretné.

 

Rengetegféle EULA létezik attól függően, hogy a program gyártója a program folyamatos használatához milyen jogokat biztosít a felhasználónak. Különbségek lehetnek a következőkben:

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Mivel az EULA polgárjogi szerződés, bizonyosak lehetünk benne, hogy tapasztalt jogászok állították össze és mindent lefed a program polgárjogi és pénzügyi vonatkozásaival kapcsolatban.

 

Érdekesség: Gitáriskolámnak van egy speciális saját fejlesztésű gitároktató szoftvere, neve OSIRE. Ennek jogászok által összeállított hivatalos EULÁ-ja itt tanulmányozható.