Gyakorlati alapok II.

A szoftverfejlesztés

 

Verziókövetés (verziókontroll)

 

Az alábbi fejezet Sallay András informatikatanár oktatási anyagára támaszkodik (www.szit.hu)

 

Bevezetés
Git

 

Bevezetés

 

A verziókontroll vagy verziókövetés, esetleg verziókezelés; a programok verzióival való foglalkozást jelenti. Természetesen nemcsak programokról lehet szó, hanem bármilyen állományról.

Rövidítései:

(Az SCM rövidítést a logisztikában is használják, Supply Chain Management, azaz ellátási lánc-menedzsmentként.)

Ha egy program készítése során jól strukturált könyvtárszerkezetet hozunk létre és következetesek vagyunk karbantartásában, akkor mindenféle verziókövető program nélkül is elboldogulhatunk a program további verzióinak menedzselésében.

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Ha viszont egy projektben másokkal kell együtt dolgoznunk, akkor nagyon jó szolgálatot fog nyújtani egy verziókövető rendszer.

 

Köztes megoldásként persze gondolkodhatunk egy közös FTP-tárhelyre, ahova mindenki feltölti saját változatát, ez azonban előbb-utóbb káoszhoz szokott vezetni. Ezért találták ki a verziókövető rendszereket.

A verziókövető rendszerek nyomon követik, hogy ki, mikor és hol tett fel újabb programverziót. Egyúttal megőrzi az előző változatokat is, amelyekre bármikor visszaválthatunk.

 

www.informatika-programozas.hu

Forrás - Source: www.szit.hu

 

Alapfogalmai:

Osztályozása:

www.informatika-programozas.hu

 

Forrás - Source: www.szit.hu

 

Megvalósítások:

Git

 

A Git egy elosztott verziókövető rendszer. Angolul Decentralized Version Control System (DVCS), de a Distributed Version Control System rövidítésének is tartják. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó nemcsak az aktuális verziót tartja a gépén, hanem az egész tároló (repository) tartalmát, ellentétben a központosított rendszerekkel. Ennek az a behozhatatlan előnye, hogy hálózat nélkül, offline üzemmódban is tudunk dolgozni, munkánkat pedig bármikor szinkronizálhatjuk egy központi tárolóval.

Az SVN és más hasonló verziókövető rendszerek központosított verziókövető rendszerek. Angolul Centralized Version Control Systems (CVCS). A CVCS alapú rendszerek a commit-okat alapértelmezésben a rendszerbekerüléshez viszonyítják, a Git esetén azonban ez nem így működik: a Git pillanatnyi állapotokat (snapshot) tárol.

A Git-et eredetileg a Linux-projekt számára hozta létre Linus Torvalds. Alkalmas nagy projektek használatára. A Git-tel parancssorban dolgozunk, de rendelkezésre áll néhány grafikus felületű változata is.

Összehasonlítás más verziókövetőkkel
A Git-rendszer eltér más verziókövető rendszerek működésétől (Subversion, Perforce). A legfőbb különbség az adatok kezelésében van. Más verziókövető rendszerek minden állományról készítenek egy mentést, a Git ezzel szemben nem tárol el egy állományt, ha az nem változott, hanem csak egy mutatót hoz létre az előző verzióra.

 

www.informatika-programozas.hu

Forrás - Source: www.szit.hu

 

Vannak rendszerek, amelyek az állományok egy részéről készítenek másolatot. A Git csakis a változtatott állományról, de az adott állomány egész részéről.

 

A Git alapfogalmai:

www.informatika-programozas.hu

Forrás - Source: www.szit.hu


www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

A programozók egyik kedvelt ingyenes verziókövető Git-tárolója a github.com.

Ha van kis időnk, látogassunk el oda!

 

A szoftverek verziószám-adási konvencióiról A szoftver használatba való bevezetése című fejezetben olvashatunk.