Gyakorlati alapok III.

Az adatszerkezetek I.

 

Ebben a fejezetben nagyon izgalmas témáról lesz szó: az adatszerkezetekről.

 

A szabványos meghatározás szerint adatszerkezet alatt egymással kapcsolatban álló adatok, objektumok összességét értjük. (Továbbiakban csakis az adatok szót használom.) Az adatok közti kapcsolat szerint szó szerint „millióféle” lehet attól függően, hogy éppen melyiket (melyeket) minősítjük kulcsfontosságúnak. Adott például 100 személy, akik között egyébként is rengeteg kapcsolati pontot találhatunk...

...ám ha a kapcsolati pont az, hogy a repülőjáraton mindegyikük éppen most élt túl egy kényszerleszállást, akkor beláthatjuk, hogy ez a kulcs minden további kételyt lezár.

 

www.informatika-programozas.hu

 

Ám vegyük észre, hogy ez az adatszerkezet valójában már előbb is létezett utaslista formájában, amelyet aztán a szerencsétlen körülmények túlélők listájává minősítettek át.

 

Vegyünk egy másik példát! Adott…

…amelyeknek nyilvánvalóan semmi közük egymáshoz egészen addig, amíg csokimikulás-lopás...

www.informatika-programozas.hu

...mint lehetséges bűnügyi helyszín tárgyi bizonyítékaiként nem lépnek elő. Persze talán addig is volt egy közös kapcsolati pont: adott pillanatban egy helyen voltak, ám ez a bűnügy bekövetkezte előtt senkit nem érdekelt, legfeljebb a takarítónőt (őt sem mindig alacsony fizetése miatt). Utána azonban a rendőrség minden lehetséges eszközzel mindent el fog követni, hogy a kialakult adatszerkezetet megőrizze, konzerválja: fényképezi, lajstromba veszi, leltározza, raktározza. Ha ezt számítógép segítségével teszi, akkor informatikusok bevonásával egyúttal meg kell találni az adatok optimális számítógépes tárolási módját is. Lehet ez mondjuk egy adatbázis-táblában egy egyszerű név + raktári polcszám.

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

A fenti 2 példa birtokában erősítsük meg az adatszerkezetekkel kapcsolatos megállapításainkat:

Ha az adatszerkezetek logikai felvázolásához okosan kezdünk hozzá, akkor a matematika eszköztárával róla további, nagyon fontos tulajdonságai is megállapíthatók, például:

Az adatszerkezetek belső struktúrája jól szemléltethető gráfokkal…

 

 

…ahol az adatok a színes bogyók (hivatalos meghatározás szerint a gráf csúcsai), míg a kapcsolatok a vonalak (hivatalos meghatározás szerint a gráf élei).

 

Amint már említésre került, az adatszerkezetek önmagában való „felfedezésének” az absztrakt matematikán felül nincs sok értelme, ha nincs megoldva annak optimális tárolási leképezése. Ennek megoldására vezette be a számítógép-tudomány az absztrakt tároló fogalmát, bár a probléma már évezredekkel ezelőtt jelentkezett például egy könyvtár megalkotásánál és üzemeltetésénél.

 

Egy adatszerkezet létrejötténél:

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Absztrakt tároló minden olyan számítógépes hardverelem, amely a fenti követelményeknek eleget tesz, azaz megcímezhető és képes adattárolásra. Ezek: műveleti memória, HDD, SSD, floppy, pendrive, stb.

 

Az adatszerkezetek leképezhetők absztrakt tárolókra!