Gyakorlati alapok III.

Hálózat

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

A téma óriási terjedelmű és a számítástechnika velejét alkotja. Ma már nem árulnak olyan számítógépet, amelyik nem képes szabványos hálózati kommunikációra, sőt egyre több egyéb terméket készítenek fel erre. (Rendben, azért ne legyünk naívak: vannak szupertitkos mainframe-számítógépek, amelyek nincsenek hálózatra kötve.) A hálózatosodás talán legtipikusabb példája a mobiltelefonok fejlődése, amely során nem kompatibilis távközlési technológiákat használó alapkészülékekből szinte mintaszerű miniszámítógépek lettek.

www.informatika-programozas.hu

A trend folytatódik, mert a hálózati alaptechnológiák beváltak, masszívak, megbízhatók, jól skálázhatók, egyúttal bővíthetők, így egyre többminden csatlakozik hálózatra, végeredményben pedig az Internetre. Ezzel párhuzamosan az egyéb kommunikációs szabványok egyre inkább hozzáidomulnak a “klasszikus” hálózati szabványokhoz, ha nem egyenesen rá alapulnak.

A jelen fejezetcsomagnak nem célja a hálózat témakörének teljes kidolgozása egyrészről a téma mennyisége, másrészről pedig annak többszörösen elérhető és legtöbb esetben ingyenes kidolgozottsága miatt. Így az alábbi ismertetett alapfogalmak csak rövid magyarázatok lesznek a Java hálózatkezelési rutinjainak megértése érdekében. Akinek mindez nem lesz elégséges, az keressen rá a címszavakra, mert az Interneten keresztül kellő mennyiségű anyag áll rendelkezésre.

 

Kapcsolódó fejezetek