Gyakorlati alapok III.

Öröklődés (inheritance)

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

Sokan álmodoznak arról, hogy dollármilliókat örökölnek az amerikai nagybácsitól, elfelejtvén azon jogi tényt, miszerint lehetséges adósságot is örökölnünk. Az öröklésnek tehát (továbbiakban öröklődés, programozás-technikailag a 2 szó között nincs különbség) egyaránt van jó és rossz oldala és ez a programozásban sincs másképpen, feltéve persze, hogy a programozási nyelv tartalmazza az öröklődés lehetőségét. A Java nyelvben –amint a hozzá hasonló nyelvekben-, öröklődés osztályok között lehetséges. De mit is jelent ez?

Az elsődleges cél egy már megírt és jól bevált kód újrafelhasználása. Ha jobban belegondolunk, voltaképpen ezt tesszük az API összes beimportált osztályával, azaz az import paranccsal a kódba csatlakoztatva mindegyiket szabadon felhasználhatjuk. De akkor mi a különbség az import és az öröklődés (inheritance) között?

Az öröklődés esetében nemcsak kód-újrafelhasználás történik, hanem szeretnénk saját igényeink szerint át is alakítani, továbbfejleszteni. Ezt nagyjából a már említett osztály = tervrajz hasonlattal képzelhetjük el: az osztályok valóban csak tervrajzok.

www.informatika-programozas.hu

 

A tervrajz legtöbb részletével egyetérthetünk, ám lehet olyan részlete, amelyet egy ház építése során mégis kissé átszabnánk. Pontosan erre való az öröklődés, éppen ezért a műveletnek nincs sok értelme, ha nem kívánunk a kódon változtatni. Később látni fogjuk, hogy sok helyen, de főként az AWT és Swing ablakozós programtechnikáinál válik kiemelten hasznossá, mert előre megírt kódok egész tömegét csatlakoztathatjuk saját kódunkba, amit aztán viszonylag könnyen alakíthatunk át igényeink szerint.

 

Kapcsolódó fejezetek