Gyakorlati alapok III.

SQL (adatbázis)

 

A MySQL és a XAMPP, mint SQL-szerver

 

A MySQL egy többszálú (multithread), többfelhasználós (multiuser), SQL-nyelv alapú, a relációs adatmodellre épülő adatbázis-kezelő szerver. Már egészen a kezdetektől (1995) létezett ingyenes verziója is, amely több, szintén szabad felhasználású program közé csomagolva (Linux-Apache-webszerver-PHP) rendkívül nagy népszerűségre tett szert dinamikus webhelyek költséghatékony megoldásaiban. Fejlesztése svéd sufnituningként indult, majd felfutott céget a Sun vásárolta meg, hogy aztán az egészet a legnagyobb cápa, az Oracle kebelezze be 2010-ben.

 

A XAMPP egy kis teljesítményű szerveroldali alkalmazás, amelyet az Apache, a világ legnagyobb, nyílt forráskódú szoftvereket készítő cége fejlesztett ki és tart karban. A program elsődleges célja, hogy alapvető szerverfunkciókat biztosítson adatbázis-, és egyéb környezetek számára (HTML, SQL, PHP, Perl). Dübörgő szerverteljesítményt ne várjunk tőle, ám egyszerű, de mégis praktikus kezelhetősége, megbízható működése és nem utolsósorban ingyenes elérhetősége nélkülözhetetlenné teszi a MySQL szolgáltatásainak elérésében, tesztelésében.

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Itt jegyezzük meg, hogy a legújabb XAMPP-verzió már MariaDB-elérést biztosít, ami egy MySQL-elágazás (fork). Az ígéretek szerint a MariaDB és MySQL azonos tudású programok, ám a 2 adatbázis-szolgáltatásnak minden bizonnyal előbb-utóbb lesznek funkcióbeli különbségei; ezen különbségeket a magam részéről nem teszteltem. A jelen fejezetcsomag megalkotásakor a XAMPP régebbi, MySQL-es változatát használtam.


A szokásos telepítés után, első indításkor a következő felület fogad minket:

 

www.informatika-programozas.hu


Az alkalmazás alapbeállításai tökéletesen megfelelők számunkra, nekünk a Java és SQL kapcsolat létrehozásához, valamint menedzseléséhez csupán 2 szervert kell beindítanunk a START gombokkal, a webszervert és az SQL-szervert:

 

www.informatika-programozas.hu

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Tehát jegyezzük meg: bármiféle MySQL-tevékenység előtt a szervereket be kell indítani!

 

Programozás után a szerverek és velük a XAMPP könnyen leállíthatók, de vigyázzunk arra, hogy az alkalmazás bezárás után is még futhat a háttérben!