Gyakorlati alapok I.

A betűméret változtatása az Eclipsen belül


Az oktatás során gyakran felmerülő probléma, hogy a hátul ülő diák nem látja az Eclipse-ben mutatott kódot. További, egyéni nyavalya, hogy szeretek kényelmesen, fekve programozni, ám ekkor már nem látom a túl messze lévő kódszöveget.

 

www.informatika-programozas.hu

 

Ennek megoldására az egyik közvetett módszer a kód kimásolása, majd bármelyik komolyabb szövegmegjelenítő programba való bemásolása (MS Word, MS Wordpad, a Ctrl + C - Ctrl + V paranccsal) és innen legtöbbször már tovább tudjuk nagyítani:

 

www.informatika-programozas.hu

 

A kódszöveg betűméretének, sőt további tulajdonságai az Eclipsen belül azonban közvetlenül is változtathatók, ezt a...

 

Window - Preferences - General - Appearance - Colors and Fonts

 

...részben tudjuk megtenni:

 

www.informatika-programozas.hu

 

Itt Eclipse-komponensenként különböző tulajdonságokat tudunk beállítani; nekünk most a Basic rész Text font opcióra van szükségünk, mert ez állítja be a Text editor részt. Az alapértelmezett rendszerbeállítások a következők voltak:

www.informatika-programozas.hu

 

Ezután az Edit gombra kattintva tetszőlegesen változtathatjuk meg a Text editor betű-, tágabb értelemben általános kiírási tulajdonságait. Én alább 10-ről 20-asra állítottam a betűméretet:

 

www.informatika-programozas.hu

www.informatika-programozas.hu

 

A változtatás "globális" hatású, azaz az Eclipse megjegyzi és ezután mindig a beállított értékek fognak betöltődni. A funkcióhoz rendelt billentyűparancsok a következők: