Gyakorlati alapok I.

Az Eclipse futtatása

 

A szintén Javában megírt Eclipse szoftverfejlesztő platform futtatása előtt a Javát működtető szoftverkörnyezetet kell felinstallálnunk. neve: JRE - Java SE Runtime Environment, a szoftvercsomag webcíme: www.oracle.com. Ez a csomag mindent tartalmaz ahhoz, hogy a Java-futtatáson felül a fejlesztés is zökkenőmentes legyen, bár az Eclipsen belül a különböző Java-verziók néha kisebb, kompatibilitási problémákat tudnak okozni. Az installálás természetesen operációs rendszerfüggő, a különböző operációs rendszer-változatokat (Windows, Linux, Mac OS X, 32 bit vagy 64 bit) azonban a weboldal automatikusan érzékeli.

 

Ugyanakkor érdemes JRE-t naprakész formában tartani, azaz az elérhető frissítéseket (updates) mielőbb feltelepíteni.

 

Ezután fel kell mennünk az Eclipse hivatalos honlapjára: www.eclipse.org.

Itt ha a Download gomba kattintunk, rengeteg további letöltési lehetőség közül választhatunk, természetesen szintén operációs rendszerfüggően. Innen az Eclipse Luna SR2 kódjelű (2015. május) csomagot kell letöltenünk (amely.zip-be van csomagolva, mérete 155 MB).

 

Ezután hozzunk létre egy üres mappát egy biztonságos tárterületen és nevezzük el Eclipse néven, majd tegyük bele a letöltött fájlt és a mappában csomagoljuk ki (Extract here). Kicsomagolás után keletkezni fog egy .exe fájl eclipse néven, ez fogja mindig indítani a fejlesztői alkalmazásunkat:

 

www.informatika-programozas.hu - Eclipse .exe

 

Láthatjuk tehát, hogy a fejlesztői platformot voltaképpen nem kell telepítenünk, kicsomagolás után azonnal futtatható.

 

Ezután egy biztonságos háttértárterületen hozzunk létre egy újabb mappát és nevezzük el (mondjuk) Java-workspace vagy Projektek néven. Ugyanis első futtatáskor, amikor az eclipse .exe gombra először kattintunk, be kell állítanunk egy olyan munkaterületet (egy konkrét lemezterületet), amelyen aztán folyamatosan dolgozni fogunk, tehát az Eclipse mindent ide fog elmenteni. A későbbiek során majd több munkafelületet is beállíthatunk.

 

www.informatika-programozas.hu

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Barátilag ajánlom, hogy Windows esetén sem az Eclipse-mappa, sem a workspace-mappa ne legyen rendszerpartíción (C:).

 

Ha minden rendben ment, kis idővel fel fog állni a programozási felület (ha esetleg megjelenik egy üdvözlő képernyő /welcome/, akkor bezárható /x/):

 

www.informatika-programozas.hu

 

A programozási felületen kezdetben 3 fontos rész lesz:

  1. bal oldalon Package Explorer néven (a még) üres workspace-mappát láthatjuk, ide lesz mentve a programozás során keletkezett összes adat, fájl.

  2. Középen lesz a kódírás, a kódbevitel mezője.

  3. Jobb oldalon vagy hosszában lent lesz a Console mező, amely a végeredményeket, tehát a program futtatásának eredményeit fogja mutatni. A Console mező nagyon nagy könnyítés, hiszen nélküle:

    • a futtatáshoz mindig .jar fájlokat kéne generálnunk, amely rendkívül lelassítaná a kódírást,

    • ehhez pedig mindig meg kéne keresnünk az operációs rendszer parancssorát (ez Windows esetében a cmd.exe) és a futtatást kézzel paraméterezve várni az eredményeket.

  4. A jobb oldalon lévő Connect MyLyn, Outline, Task List mezőkre még nincs szükségünk, bezárhatjuk őket (x).