Gyakorlati alapok I.

Futtatási problémák

 

Az informatika egyik nagy programozás-technikai mumusa a nyílt vagy rejtett kompatibilitási hibák jelenléte. Ezen hibák leggyakoribb környezetei:

A módszertan fontos pedagógiai alapját képezi, hogy (elméletileg) a HTML-oldalról kimásolt Java-kód...

 

www.informatika-programozas.hu - Futtatható Java-kód!

 

 

 

 

 

 

 

 

public class Main {
public static void main(String[] args) {
    System.out.println("Hello World!");
    }
}
 

Végeredmény:

Hello World!

 

...a megfelelően feltelepített és bekonfigurált Eclipse Luna platformba bemásolva azonnal futtatható, ezáltal ellenőrizhető. Ez az esetek döntő többségében működőképes, de sajnos nem 100 %-osan.

 

1. példa

 

Néha előfordulhat, hogy HTML vagy MS Word programból való másoláskor olyan karakterek is belekerülnek a kódba, amelyeket az Eclipse hibaként értékel. Ezek általában belső, láthatatlan, szövegformázó karakterek. Ilyen esetekben nem is futtatható a kód, hanem a kérdéses karakterek alatt kis piros hullámjelek, valamint fordítási hibajelző x látható:

 

www.informatika-programozas.hu

 

Megszüntetésük egyszerű: jelöljük ki a hiba helyét és a SPACE billentyűvel tegyünk helyükre whitespace karaktert vagy egyszerűen töröljük ki.

 

2. példa

 

A fenti példa is azt bizonyítja, hogy például az MS Word és az Eclipse formázási utasításai bár sok esetben hasonlóak, de nem azonosak. Így fordulhat elő, hogy MS Word-ben sortöréssel formázott System.out.println() kiírást...

 

www.informatika-programozas.hu

 

...garantáltan hibaként értékeli. A megoldás, hogy megszüntetjük a sortörést, vagy egy + jellel és kettős aposztrófokkal illesztjük be a hibás sztringet.

 

www.informatika-programozas.hu - Ezt most meg kell tanulni!

 

Ezenfelül azonban sajnos szinte bárhol és bármikor felmerülhet kisebb-nagyobb kompatibilitási probléma vagy olyan jellegű hiba, amelynek még a jellegét sem tudjuk megállapítani.

 

Például: Java-programozás során én látszólag 2 hasonló hardver-architektúrájú és azonosnak tűnő szoftver-architektúrájú számítógépet használok (egy laptop és egy asztali gép, mindkettő 64 bites Win7). Hasonlóságuk ellenére sem fut az Eclipse ugyanúgy a 2 gépen, sőt eleddig minden olyan próbálkozásom kudarcba fulladt, amely teljesen azonos futási környezeteket igyekezett teremteni (holott az Eclipse ezt alapértelmezésben felkínálja).