GYIK-FAQ

 

1. - A nyelvezet olyan egyszerű...

2. - Végre megértettem...

3. - Köszönet

4. - Már megint egy matekos feladat?!

 

1.

 

A honlapod nyelvezete olyan egyszerű, hogy is mondjam, szájbarágós. Illetve maguk a kódok is...

 

Pontosan! Erről részletesen írok 2 fejezetben:

Az ott leírtakat nem kívánom megismételni, csupán azt, hogy ahol lehetséges, szándékosan kerülöm a terminus technicus használatát és csak később, nagyon óvatosan, szabályozott körülmények között hozom be. Ennek kizárólag pedagógiai-andragógiai okai vannak: a célom az anyag, a folyamat, az algoritmus, tágabb értelemben a szemlélet megértetése, nem pedig szimpla ismertetése. A következő részben olvasható eset -úgy tűnik-, engem igazol.

 

2.

 

...Teljesen laikusként beleolvasva honlapodba végre megértettem, hogy csinál egy programozó és munkája során hogyan gondolkodik...

 

A méltatás további részeit nem idézem, de honlapom köznapi nyelvezete elérte célját, legalábbis ebben az esetben: a laikus érdeklődő közönséget célozza meg, nem a tapasztalt programozókat. Azoknak úgysem kell oktatási anyag.

 

3.

 

Kedves László!
Tegnap találtam rá a programozás oktatás honlapra, és nagyon tetszik!!! Augusztusban kezdtem érdeklődni a Java iránt, azóta foglalkozom vele, de valamiért csak most akadtam rá erre az oldalra. Nekem, laikusnak nagyon érthető! Vannak olyan részek, amiket eddig nem értettem meg, de sikerült tisztába tenni a segítségével.

 

4.

 

Ne már! Már megint egy matekos feladat!

 

Mivel a számítógép nem csinál mást, mint veszettgyorsan számol és dönt, abban bizonyos lehetsz, hogy mindig valamilyen matekos feladatba fogsz futni. Hiszen a számítógép (valójában a programozó) nem tesz mást, mint a valóság adott szeletét számokká (bemeneti adatokká) és műveletekké alakítja át, hogy szintén ugyanilyen jellegű kimeneti adatokat kapjon (Turing-elv).

Az igaz, hogy nem minden feladat tömör matematikai probléma, de aki az utóbbit tudja és érti, az a többivel is gond nélkül el fog boldogulni. Ez fordítva sajnos már nem igaz, sőt: véleményem szerint bár a 2 elvárás nem kapcsolódik annyira szorosan egymáshoz, ám akinek nincs egy egészen alapvető matematikai fogalomtára, az nem lesz képes a programozás megtanulására sem.

Másrészről készülj fel, hogy a programozási felvételi vizsgák legtipikusabb gonoszkodó kérdései közt az egyszerűbb matematikai feladványok implementációi vannak túlsúlyban (Fibonacci-sorozat, Pascal-háromszög, stb.).