Gyakorlati alapok I.

Bevezetés

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy a fejezetcsomag címe miért Gyakorlati alapok I. (minden a main() főprogramban)?

 

Egyrészről a Java Virtuális Gép (JVM) Java-alkalmazás futtatásakor mindig először egy általunk megadott osztályon belüli main() függvényt keres, ez a főprogram. Mindezt majd később részletezzük.

 

Másodsorban a programozás tanulásakor a legegyszerűbb programkódok garantáltan mindig szekvenciálisak, tehát minden programvégrehajtás (programozási szempontból) nagyjából így néz ki:

  1. utasítás

  2. utasítás

  3. utasítás

  4. utasítás

  5. utasítás

  6. stb.

A tanulónak az ilyen jellegű programkódot a legkönnyebb megalkotnia, követnie, elemeznie. Ebben az alapszintű fejezetcsomagban tehát a főképpen szekvenciális programkód-sorok kizárólag a main() függvényben lesznek, hiszen később látni fogjuk, hogy máshová is tehetjük őket. Voltaképpen ez utóbbi kódszegmentálási (kódcsoportosítási) lehetőség a moduláris és objektumorientált programozás egyik óriási előnye.

 

Az I. fejezetcsomag felülről lefelé haladó, "nem ugráló" szekvencialitást csak néha fogja megtörni egy vagy több for, illetve do-while ciklus.

 

Másrészről meg kell ismerkednünk szinte általánosnak mondható algoritmikus eljárásokkal. Ezek egyúttal folyamatosan vizsgaanyagok is. Ám a vizsgakényszer mellett voltaképpen rajtuk keresztül fogjuk megérteni és elsajátítani a programozási szemlélet számos alapvonását.

 

Kapcsolódó fejezetek