Szerzői jogok és egyéni felelősségvállalás

 

www.informatika-programozas.hu - Figyelmeztetés

 

A www.informatika-programozas.hu fejezeteinek letöltése ingyenes, de a szerző kizárólag személyes, tehát a nyilvánosságot minden formában kizáró használatra engedélyezi.

Az összes olyan cselekedet, amely a szerzői jogokkal van összefüggésben, úgymint másolás, sokszorosítás, oktatás, stb., kizárólag a szerző tudtával és írásos beleegyezésével történhet. Ez vonatkozik a honlapon felhasznált bármely kódra, képre, ábrára, szövegre.

A szerző a fejezetek más formátumba (tehát nem HTML-formátumba) való konvertálását nem engedélyezi. A honlapon fellelhető egyéb, nem saját anyagok felhasználhatósága (programok, vett idézetek, képek, stb.) -a szerző legjobb tudása szerint-, ingyenes. Ha ez mégis sértené bármely személy vagy közület szerzői jogait, kéretik azt azonnal az info@informatika-programozas.hu címre jelezni.

 

A www.informatika-programozas.hu -annak összes módosításával együtt-, közjegyző előtt levédett alkotás.

www.informatika-programozas.hu - Figyelmeztetés

Köztudott, hogy matematikai képleteket, algoritmusokat nem lehet szerzői jogi szempontból levédeni. Ám ne lélegezzünk fel: a programozó cégek (vele a programozási módszertanírók) meg fogják találni a megfelelő szerzői jogi szabályozást szellemi termékeik védelmére. Mivel a honlapon publikált algoritmusok már nem általános eljárások, hanem konkrét Java-kódok, csakis arra tudok kérni mindenkit, hogy amennyire én tartom tiszteletben mások szerzői jogait, éppannyira tiszteljék az én implementációimat, másként komoly szerzői jogi perekbe futhatnak bele. Nekem volt már egy ehhez hasonló pereskedésem, amit fölényesen nyertem meg. A perről bővebben itt olvashat. Arról pedig, hogy harcos vagyok...

 

www.informatika-programozas.hu - Figyelmeztetés

 

...aki minden (természetesen törvényes) körülmény között ki fogja harcolni a maga igazát, itt.

 

A fentiek szintúgy vonatkoznak a szabad véleménynyilvánítás kereteire. A honlap számos újszerű magyarázó megközelítést tartalmaz, lényegében nem követi a megszokott programozási nyelvezetet. Ennek pedagógiai okait a honlapon részletesen kifejtem, bár nem várom el senkitől sem, hogy megértse, sem hogy elfogadja. Mindemellett a többszörös, jól átgondolt ellenőrzés sem szavatolja, hogy a honlapon feltüntetett Java-kódokban nincsen bug, programozási hiba. Ez kiválthatja egyesek nemtetszését, amely véleménynyilvánításhoz természetesen joguk van, ám baráti tanácsom (és többet nem mondom), hogy saját, jól felfogott érdekünkben tartsák be a kulturált véleménynyilvánítás EU-normás etikai-jogi korlátozásait.

 

Ugyanakkor érdeklődéssel várok minden kommentet, javaslatot, észrevételt. Szívesen publikálnék olyan kódokat, megközelítéseket, amelyek az én feladatmegoldásaimtól teljesen különböznek. Ebből én is, illetve a módszertan "virtuális" tanulója is sokat tudna tanulni.

 

info@informatika-programozas.hu